On taas se aika vuodesta kun saamme nauttia pidemmistä päivistä, auringonpaisteesta, kasvillisuuden heräämisestä ja lintujen liverryksestä. Kevät on saapunut!
Auringon säteiden lämmittäessä on mukava pukea ylleen ulkoiluvaatteet ja mennä ulos kävelylle nauttimaan raikkaasta kevätilmasta tai työntää pressu veneen päältä ja kaivella kalaverkot esille. Tähän aikaan vuodesta herää myös kysymys siitä, mitä kukin meistä voi tehdä sen eteen, että jälkipolvemmekin saisivat saman mahdollisuuden nauttia puhtaasta luonnostamme. Miten me voimme suojella luontoa haitallisilta kemikaaleilta?
Itämeren huonontuneesta kunnosta on keskustelu vuosikymmenten ajan ja korjausaskeleita onkin otettu. Vuonna 2013 EU rajoitti fosfaatin käytön pyykinpesuaineissa. Fosfaatti on aine, joka aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja heikentää pintaveden laatua alueilla, missä ei ole fosfaatin poistavaa kunnallista jätevesiverkostoa. Tällaisilta alueilta fosfaattipitoinen vesi saattoi ennen päästä suoraan vesistöön ja aiheuttaa rehevöitymistä. Fosfaatin käytön rajoittaminen olikin selkeä askel oikeaan suuntaan, mutta paljon muutakin olisi tehtävissä.
Zeoliitti, veteen liukenematon teräväkiteinen mineraali, ei aiheuta samanlaista, suoranaista haittaa ympäristölle kuin fosfaatti, mutta se vuorostaan tunnetaan terveyshaitoistaan sekä pahamaineisena pesukoneen tukkijana ja rikkojana. Tukkeutuneet pesukoneet kuormittavat luontoa, sillä niiden käyttöiän lyhentyessä kuluttajat joutuvat hankkimaan nopeammin uuden pesukoneen, kun vanhat koneet joutuvat kaatopaikoille muutaman vuoden vanhoina. Luonnonvaroja tuhlaantuu uusien pesukoneiden valmistukseen. Muistatko sinä kuinka monta vuotta ensimmäinen ostamasi pesukone kesti rikkoutumatta? Jos se on vielä ehjä, niin pidä siitä hyvää huolta ja puhdista koneesi säännöllisesti koneenpuhdistajalla – näin säästät luontoa. Itse ostin ensimmäisen pesukoneeni kierrätyskeskuksesta käytettynä vuonna 1992. Tämä käytetty pesukone palveli minua uskollisesti vielä 23 vuotta. Ostin siksi nykyisenkin pesukoneeni kierrätyskeskuksesta. Koneenpuhdistajalla sain sen puhtaaksi ja olen ollut siihen tyytyväinen.
Siinä missä zeoliitti kuormittaa pesukoneita, kuormittaa se turhaan myös kunnallisia vedenpuhdistamoita. Näistä edellä mainituista syistä kannattaakin suosia ympäristöystävällisiä, zeoliitittomia pyykinpesuaineita.
Saatat pohtia, että miten luontoystävällinen pyykinpesuaine sitten pitää valita? Yksi tapa on valita Joutsenmerkillä, eli pohjoismaisella ympäristömerkillä, varustettu aine. Se ei kuitenkaan välttämättä ole se taloudellisin. Kannattaa pitää mielessä, että saatavilla on myös joutsenmerkin kriteerit täyttäviä tuotteita, joista merkki puuttuu, koska merkin hintaa ei ole haluttu maksattaa kuluttajilla. On siis taloudellista tutustua tarkemmin haitallisten kemikaalien kuten hajusteiden, väriaineiden, optisten kirkasteiden ja säilöntäaineiden nimityksiin ja valita sellainen pyykinpesuaine, joka ei sisällä niitä.
Toinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, on tiivisteiden suosiminen. Tiivisteenä tarkoitetaan tässä yhteydessä jauhemaista tai nestemäistä pesuainetta, jossa on tehokkaat likaa irrottavat aineet ja siksi pienempi annostus. Tiivisteet ovat ympäristöystävällinen valinta, sillä niissä käytetään vähemmän jätevettä kuormittavia aineita ja niitä annosteltaessa oikein myös luontoon mahdollisesti päätyvien kemikaalien määrä on vähäisempi. Tiivisteitä käytettäessä on tärkeää muistaa noudattaa annostusohjeita, jotta tiivisteen hyödyt tulevat esille. Pesuaineita annostellaan usein liikaa – varmuuden vuoksi. Tiivisteet ovat riittoisampia – säästät siis luontoa ylimääräisiltä pakkausjätteiltä ja kuljetusten ympäristöhaitoilta keventämättä lompakkoasi liikaa. Pesuaineita ostettaessa kannattaa myös muistaa, että nestemäisiin pesuaineisiin on lisätty vettä. Nestemäiset pesuaineet sisältävätkin usein myös säilöntäaineita. Jauhemaiset pesuaineet ovat tiiviimpiä kuin nestemäiset, eikä tarvitse ostaa vettä pesuainepurkissa.
Pesuaineiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös pakkauksen ekologisuuteen. Pakkausjätteet kannattaa aina kierrättää. Kierrätysmuovista tai -kartongista valmistetut pakkaukset ovatkin ympäristöystävällisempi valinta.
Haitallisten aineiden nimityksiä
Valitessasi ympäristöystävällisiä pesuaineita sinun kannattaa välttää niitä, joista löytyy seuraavia aineita.
- Zeoliitti – liukenematon mineraali, pahamaineinen pesukoneiden tukkija ja terveyshaittojen, kuten astman, aiheuttaja. Jos pyykki pölyää, syy on tässä.
- DASC-4 ja disodium distyrylpibhenyl disulfonate – ja muut optiset kirkasteet, eivät ole allergiaystävällisiä.
- Natriunperboraatti – valkaisusaineissa käytettävä aine, joka kuormittaa luontoa jätevesiverkoston ulkopuolella. Valkaisuaineista ympäristöystävällisempi valinta on Natriumperkarbonaatti.
Valitse ympäristösi parhaaksi pyykinpesuaine, joka ei sisällä zeoliittia, väriaineita, kemiallisia hajusteita, säilöntäaineita tai optisia kirkasteita. Käytä pesuainetta, joka ei sisällä valkaisuainetta tai tuotetta, missä valkaisuaine (pesuntehostaja) on pakattuna erikseen. Tällöin voit hyvällä omallatunnolla käyttää myös loma-asunnollasi ostamaasi pyykinpesuainetta. Näin minimoit vaikutukset luontoon. Kun voit itse annostella valkaisuaineen valkopyykkiä ja tahraista kirjopyykkiä varten, niin et myöskään haalistuta turhaan mustia vaatteitasi.
Lopuksi..
Nyt tiedät, miten voit pyykinpesuainevalintasi avulla suojella luontoa ja iloita siitä hyvällä omatunnolla tulevina vuosikymmeninä yhdessä perheesi kanssa.
Lue lisää aiheesta: