Vähennä kemikaalikuormaa helposti arjen päätöksillä. Tiesitkö, että käyttämiesi kemikaalien haitat saattavat ulottua jopa seitsemän sukupolven päähän? Kun puheeksi tulee kehon kemikaalikuorma, katseemme usein helposti kääntyvät kosmetiikkatuotteisiin. Kosmetiikkatuotteet ovatkin yksi suuri kemikaaleja ihollemme tuova tuoteryhmä, kannattaa lisäksi muistaa ruoka, vaatteet ja pyykinpesu.
YLE on luonut hyvän ja helpon testin, jonka avulla voit määrittää omaa kemikaalikuormaasi.
Vähennä Kemikaalikuormaa – Neljä Tuoteryhmää Joita Seurata Arjessa
Kosmetiikkatuotteet
Kemikaalikuorman vähentäminen on hyvä aloittaa vessan kaapeista. Ennen kuin lähtee selailemaan netistä luonnonkosmetiikkaa, kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oikeasti tarvitsee. Kun ensimmäisen hereilläolotunnin aikana, suihkussa käynnin jälkeen pesee hampaat, meikkaa, laittaa dödöä, rasvaa ihon sekä suihkuttaa hiuslakkaa ja hajuvettä, onkin jo melkoinen kemikaalikoktail iholla.
Ruoka
Kemikaalikuormaa vähennettäessä ei voi olla väheksymättä ruoka-aineiden puhtauden tärkeyttä. Nyrkkisääntönä kannattaa välttää numeroita ja prosessoitua ruokaa.
Pyri siis tekemään ruokaa itse mikroaterioiden sijana. Suosi kotimaisia ja Luomu raaka-aineita. Prosessoidussa ruuassa on lisäaineiden lisäksi huomattavasti itse tehtyä ruokaa huonommat ravintoarvot.
Ruoan lisäksi keittiössä kannattaa myös huomioida mistä syö, missä ruokansa säilöö sekä millaisia tiski- ja puhdistusaineita käyttää. Esimerkiksi kellastuneet ja pinnastaan hajonneet muoviastiat saattavat vapauttaa itsestään kemikaaleja ruokaan. Sama pätee muovisiin jäätelöpakkauksiin, joita monet käyttävät eväsrasioina. Jäätelöiden muovipakkaukset on tehty kertakäyttöisiksi ja on aina riski käyttää muoviastiaa muuhun, kuin mihin se on tarkoitettu.
Muovin rakennusaineena ja säilykepurkeissa käytettävä Bisfenoli A, eli BPA on saanut EU:lta lisääntymismyrkyllisenaineen luokituksen. Alle 3-vuotiaiden tuttipulloissa BPA kiellettiin tammikuussa 2018. BPA siirtyy ruoan säilöntään käytetyistä muovi- ja metallipurkeista helposti ruokaan. Siksi esimerkiksi kolhittu ananaspurkki kannattaa jättää kaupan hyllylle.
Vaatteet
Ekologisen vaatteiden ostossa on paljon puhuttu halpamuodin sisältämistä kemikaaleista. Kolikon kääntöpuoli on viime vuosina halpamuodin tuotantoketjuista löydetyt halpatyövoimaa käyttäneet tehtaat.
Ekologisten vaatteiden nousua onkin jo odotettu useita vuosia. Kotimainen ekologisen muodin kauppapaikka Ivalo.com onkin luonut Sustainable fashion frameworkin, eli työkalun, jolla voidaan arvioida ovatko vaatteet ekologisia.
Ostitpa vaatteet mistä tahansa, muista aina pestä ne ennen kuin käytät niitä. Näin saat mahdolliset väriainejäämät ja säilöntäaineet pois vaatteista, ennen kuin ne koskettavat ihoasi.
Pyykinpesu
Pyykinpesussa voi huomaamattaan käyttää suuren määrän kemikaaleja. Monet ovatkin heränneet ihmettelemään miksi puhdas pyykki kutittaa.
Usein pyyykinpesuaineissa käytetyt kemikaalit, kuten zeoliitti, säilöntäaineet, hajusteet, metyyli-isotiatsolinoni, optiset kirkasteet ja valkaisuaineet lisäävät kemikaalikuormaa ihollasi.
ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä mitään edellämainituista. Siksi ne ovatkin mainio valinta, kun päätät vähentää kemikaalikuormaa. Ihoystävällisyytensä ansiosta ALLEGRO pyykinpesuaineet ovatkin erityisen sopivia kestovaippojen pesuun. Lisäksi useat ovat kertoneet saaneensa apua psoriasis ongelmiinsa, kun he alkoivat käyttämään ALLEGRO pyykinpesuaineita.
Vähennä Kemikaalikuormaa – Neljä Nyrkkisääntöä
Kuten kaikessa muutoksessa, myös omassa ostokäyttäytymisessä kohti pienempää kemikaalikuormaa on hyvä edetä pikkuhiljaa ja muistaa, että kyseessä on marathon ei 100m pikajuoksu. Liian nopeasti tehdyt isot liikkeet luovat harvoin kestävää muutosta. Tee siis pieniä helposti ylläpidettäviä muutoksia, seuraavat neljä nyrkkisääntöä auttavat sinua muutosten tekemisessä:
- Mieti ovatko kaikki käyttämäsi kosmetiikkatuotteet välttämättömiä.
- Vältä numeroita ja prosessoitua ruokaa.
- Pese aina uudet vaatteet ennen käyttöä.
- Käytä ihoystävällistä pyykinpesuainetta.