Pesuaine allergia – kun puhdas pyykki kutittaa​

Pesuaine Allergia Puhdas Pyykki Kutittaa

Pesuaine allergia on Suomessa yhä yleistyvä ongelma. Harmi vain on, että harva ajattelee vastapestyistä vaatteista tulevan ihottuman johtuman nimenomaan pyykinpesuaineesta.

Monikaan ei ajattele pyykinpesuaineen valintaansa sen enempää, kunhan musta on mustaa, valkoinen valkoista ja vaatteisiin ilmestyneet tahrat ovat poissa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on kuitenkin tapahtunut tietynlaista heräämistä erilaisten turhien kemikaalien käytön ja niiden terveysriskien suhteen. Ihmiset ovatkin alkaneet käyttää entistä luonnonmukaisempia pesuaineita, kosmetiikkaa ja pyykinpesuaineita.

Yksi yleisimmistä pyykinpesuaineista johtuvista allergisista reaktioista on kosketusihottuma.

Mikä on kosketusihottuma?​

Kosketusihottuma, eli ekseema on yksi yleisimmistä tavoista, miten pesuaine allergia ilmenee. Kosketusihottuma tulee jostakin, jota ihosi koskettaa, mutta ei siedä. Tällaisia voivat olla saippuat, pyykinpesuaineet, kosmetiikkatuotteet sekä esimerkiksi metallit kuten farkun napit.

Allergeeni voi tulla myös ilmateitse. Tällaisissa tapauksissa altistuminen on todennäköisesti tapahtunut alunperin ihokosketuksen kautta. Ilmateitse tapahtuneet altistukset näkyvät ihottumana paljaalla iholla. Usein ilmateitse saadut altistukset johtuvat mykerökukkaisten kasvien allergeeneistä (asterikasvit, sikurikasvit), kemikaaleista (seskviterpeenilaktonit) tai tekohartsista.

Pesuaine allergia: Nopea tai hidas kosketusihottuma

Ekseemaa on kahta eri tyyppiä, nopeaa ja hidasta. Hidas ilmenee yleensä 1-7 vrk sisällä ärsytyksestä allergeenin kanssa. Nopea ihoallergia puolestaan tuntuu jo 20min kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa.

Hitaan kosketusihottuman aiheuttajia ovat mm. hiusten kestovärinä käytettävä parafenyleenidiamiini, hygieniatuotteiden sekä pesuaineiden säilöntäaine metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni, kaksikomponenttiliimojen, -maalien ja -pinnotteiden epoksihartsi, nikkeli sekä rakennekynsien metakrylaatit ja erilaiset hajusteet.

Allerginen reaktio voi siis seurata allergeenin kosketuksesta iholle. Harva tulee ajatelleeksi, että pyykinpesuaine saattaa aiheuttaa kosketusihottumaa. Pyykinpesuaineen valinnassa kannattaakin olla tarkka. Esimerkiksi Allegro pyykinpesuaineet eivät sisällä zeoliittia, säilöntäaineita, hajusteita eikä optisia kirkasteita tai muitakaan allergeeneja.

Oireena nopeassa ihoallergiassa on usein kosketusnokkosihottuma eli urtikaria. Mikäli altistuminen allergeenille on toistuvaa, voi siitä tulla ekseema. Ihossa nopean allergisen reaktion aiheuttajia ovat esimerkiksi luonnonkumi ja ruoka-aineet.

Pesuaine allergian hoito

Ensisijainen hoitotapa pesuaine allergioissa on allergeenien välttäminen tai mieluummin poistaminen kokonaan. Hyvä tapaa välttää allergeenejä ja samalla testata mistä altistuminen on tullut, on vaihtaa kosmetiikkatuotteet, pesuaineet sekä pyykinpesuaine turvallisempiin vaihtoehtoihin. Mikäli välttäminen ei esimerkiksi työstä johtuen ole mahdollista, kannattaa suojata iho huolellisesti.

Mikäli käy ilmi, että iho-oireiden aiheuttaja on pyykinpesuaine, kannattaa se vaihtaa turvallisempaan merkkiin, kuten Allegroon. Ennen pyykinpesuaineen vaihtamista kannattaa pesukone pestä koneenpuhdistajan kanssa. Tällöin saadaan pestyä pois pesukoneeseen vanhasta pesuaineesta jääneet allergeenit, eivätkä ne tule pyykkiin. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos esimerkiksi käyttää taloyhtiön pyykkitupaa. Silloin kannattaa asiasta keskustella isännöitsijän kanssa.

Mikäli altistut allergeeneille työpaikalla tai allergisoivalle aineelle, kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti lääkärin hoitoon. Allergia saattaa kroonistua jo kolmen kuukauden yhtäjaksoisen altistumisen aikana. Hoitoon hakeutumista ei siis pidä viivästyttää.

Mikäli välttäminen tai allergeenin käytön poistaminen kokonaan onnistuu, voi ekseemaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla kortisonivoiteella. Mikäli iho-oireet eivät helpota parin viikon aikana, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähteet

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00417
https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/k%C3%A4si-ihottuma/mik%C3%A4-on-allerginen-kosketusihottuma
https://www.allergia.fi/allergia/allergiset-iho-oireet/kosketusihottumat/

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Kasvomaskin Pesuohje

Kasvomaskin Pesuohje

Tämä kasvomaskin pesuohje auttaa sinua pesemään kasvomaskisi oikein. Oikein pidetty kasvomaski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta. Ennen kuin asettelet maskin, muista pestä

LUE LISÄÄ »
Pyykinpesumerkinnät ja Symbolit

Pyykinpesumerkinnät

Pyykinpesumerkinnät kertovat sinulle, miten ja missä lämpötilassa vaate voidaan pestä ja kuviata. Oikein pestynä vaatteet säilyvät pidempään käyttökuntoisina ja oikean mallisina. Pesumerkinnät havainnollistavat helposti luettavalla

LUE LISÄÄ »
Pyykkien kuivatus ulkona

Pyykkien kuivatus ulkona

Pyykkien kuivatus ulkona on tietenkin aina se ensisijainen vaihtoehto, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällaisia poikkeuksia on esimerkiksi siitepöly- ja katupölykausi keväällä. Pyykkien kuivatus

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.