Pesuaine allergia – kun puhdas pyykki kutittaa​

Pesuaine Allergia Puhdas Pyykki Kutittaa

Pesuaine allergia on Suomessa yhä yleistyvä ongelma. Harmi vain on, että harva ajattelee vastapestyistä vaatteista tulevan ihottuman johtuman nimenomaan pyykinpesuaineesta.

Monikaan ei ajattele pyykinpesuaineen valintaansa sen enempää, kunhan musta on mustaa, valkoinen valkoista ja vaatteisiin ilmestyneet tahrat ovat poissa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on kuitenkin tapahtunut tietynlaista heräämistä erilaisten turhien kemikaalien käytön ja niiden terveysriskien suhteen. Ihmiset ovatkin alkaneet käyttää entistä luonnonmukaisempia pesuaineita, kosmetiikkaa ja pyykinpesuaineita.

Yksi yleisimmistä pyykinpesuaineista johtuvista allergisista reaktioista on kosketusihottuma.

Mikä on kosketusihottuma?​

Kosketusihottuma, eli ekseema on yksi yleisimmistä tavoista, miten pesuaine allergia ilmenee. Kosketusihottuma tulee jostakin, jota ihosi koskettaa, mutta ei siedä. Tällaisia voivat olla saippuat, pyykinpesuaineet, kosmetiikkatuotteet sekä esimerkiksi metallit kuten farkun napit.

Allergeeni voi tulla myös ilmateitse. Tällaisissa tapauksissa altistuminen on todennäköisesti tapahtunut alunperin ihokosketuksen kautta. Ilmateitse tapahtuneet altistukset näkyvät ihottumana paljaalla iholla. Usein ilmateitse saadut altistukset johtuvat mykerökukkaisten kasvien allergeeneistä (asterikasvit, sikurikasvit), kemikaaleista (seskviterpeenilaktonit) tai tekohartsista.

Pesuaine allergia: Nopea tai hidas kosketusihottuma

Ekseemaa on kahta eri tyyppiä, nopeaa ja hidasta. Hidas ilmenee yleensä 1-7 vrk sisällä ärsytyksestä allergeenin kanssa. Nopea ihoallergia puolestaan tuntuu jo 20min kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa.

Hitaan kosketusihottuman aiheuttajia ovat mm. hiusten kestovärinä käytettävä parafenyleenidiamiini, hygieniatuotteiden sekä pesuaineiden säilöntäaine metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni, kaksikomponenttiliimojen, -maalien ja -pinnotteiden epoksihartsi, nikkeli sekä rakennekynsien metakrylaatit ja erilaiset hajusteet.

Allerginen reaktio voi siis seurata allergeenin kosketuksesta iholle. Harva tulee ajatelleeksi, että pyykinpesuaine saattaa aiheuttaa kosketusihottumaa. Pyykinpesuaineen valinnassa kannattaakin olla tarkka. Esimerkiksi Allegro pyykinpesuaineet eivät sisällä zeoliittia, säilöntäaineita, hajusteita eikä optisia kirkasteita tai muitakaan allergeeneja.

Oireena nopeassa ihoallergiassa on usein kosketusnokkosihottuma eli urtikaria. Mikäli altistuminen allergeenille on toistuvaa, voi siitä tulla ekseema. Ihossa nopean allergisen reaktion aiheuttajia ovat esimerkiksi luonnonkumi ja ruoka-aineet.

Pesuaine allergian hoito

Ensisijainen hoitotapa pesuaine allergioissa on allergeenien välttäminen tai mieluummin poistaminen kokonaan. Hyvä tapaa välttää allergeenejä ja samalla testata mistä altistuminen on tullut, on vaihtaa kosmetiikkatuotteet, pesuaineet sekä pyykinpesuaine turvallisempiin vaihtoehtoihin. Mikäli välttäminen ei esimerkiksi työstä johtuen ole mahdollista, kannattaa suojata iho huolellisesti.

Mikäli käy ilmi, että iho-oireiden aiheuttaja on pyykinpesuaine, kannattaa se vaihtaa turvallisempaan merkkiin, kuten Allegroon. Ennen pyykinpesuaineen vaihtamista kannattaa pesukone pestä koneenpuhdistajan kanssa. Tällöin saadaan pestyä pois pesukoneeseen vanhasta pesuaineesta jääneet allergeenit, eivätkä ne tule pyykkiin. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos esimerkiksi käyttää taloyhtiön pyykkitupaa. Silloin kannattaa asiasta keskustella isännöitsijän kanssa.

Mikäli altistut allergeeneille työpaikalla tai allergisoivalle aineelle, kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti lääkärin hoitoon. Allergia saattaa kroonistua jo kolmen kuukauden yhtäjaksoisen altistumisen aikana. Hoitoon hakeutumista ei siis pidä viivästyttää.

Mikäli välttäminen tai allergeenin käytön poistaminen kokonaan onnistuu, voi ekseemaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla kortisonivoiteella. Mikäli iho-oireet eivät helpota parin viikon aikana, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähteet

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00417
https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihotaudit/k%C3%A4si-ihottuma/mik%C3%A4-on-allerginen-kosketusihottuma
https://www.allergia.fi/allergia/allergiset-iho-oireet/kosketusihottumat/

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Mitä Maksaa Pyykinpesu

Mitä Maksaa Pyykinpesu?

Mitä maksaa pyykinpesu? Onko pyykinpesuaineella merkitystä ja kannattaako sittenkin vain kuskata pyykit pesulaan? Me selvitimme asian. Pyykinpesun hintaan vaikuttaa moni asia, ensimmäiseksi tulee tietenkin mieleen

LUE LISÄÄ »
Pyykinpesu lakanat ja pyyhkeet

Pyykinpesu Lakanat ja Pyyhkeet

Pyykinpesu lakanat ja pyyhkeet kannattaa pestä erillään. Moni tekee virheen pestessään lakanat ja pyyhkeet samassa koneellisessa. Niin helppoa, kun se olisikin heittää vain saman väriset

LUE LISÄÄ »
Pyykkietikka ohje

Pyykkietikka Ohje

Pyykkietikka ohje, tee itse luonnonmukainen ”huuhteluaine” pyykeillesi. Pyykkietikan valmistaminen itse on helppoa ja hauskaa yhdessä tekemistä lasten kanssa. Pyykkietikka on ekologinen vaihtoehto huuhteluaineelle. Se poistaa

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.