Kemikaalit Pyykinpesussa

Kemikaalit Pyykinpesussa

Kemikaalit pyykinpesussa ja niiden käyttö kosmetiikassa, pesuaineissa, pyykinpesuaineissa, pakkausmateriaaleissa, astioissa ja monissa muissa päivittäisissä tuotteissa ja tavaroissa, on vihdoin nostanut päätään myös Suomen medioissa. On hienoa huomata, että tämä erittäin tärkeä aihe on nyt saanut palstatilaa.

YLE:n Akuutti -ohjelmassa kerrottiin muutama viikko sitten perheestä, joka kärsii hometalon laukaisemasta monikemikaalioireyhtymästä. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan tarvitse hometalon kaltaista voimakasta altistusta, vaan useille voi monikemikaalioireyhtymän laukaista esimerkiksi työpaikalla käytetyt liuottimet.

Monikemikaalioireyhtymä ei liity vain kemikaaleihin, joita esiintyy esimerkiksi ulkomaisissa hedelmissä, kosmetiikasta ja vaatteista vaan myös hajut ärsyttävät. Tämä voi tuntua oireyhtymästä kärsivällä henkilöllä esimerkiksi nenän limakalvojen kirvelynä. Voimakkaista hajuista kärsivät myös hajusteyliherkät sekä monet henkilöt, jotka eivät muuten käytä itse tai ole tottuneet voimakkaisiin hajusteisiin.

Kyseisen Akuutin jakson, voit käydä katsomalla YLE Areenasta.

Kemikaalit pyykinpesussa saattavat aiheuttaa pesuaine allergiaa. Omaa pyykinpesun tuomaa kemikaalikuormaasi pystyt vähentämään, kun seuraat alla listaamiamme huomioon otettavia asioita.

Pese Pyykkiä Oikein

Tutkimustalo Cintin tekemän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen on saanut oireita pyykinpesuaineen käytöstä. Joka seitsemäs puolestaan on kokenut kutinaa tai kihelmöintiä ja joka yhdeksäs ihon kuivumista. Lisäksi useat raportoivat ihottumasta sekä tuoksuyliherkkyydestä.

Pyykinpesuaineen sisältämien kemikaalien lisäksi, monesti ongelmana on vääränlainen pesuaineen annostelu. Moni luulee, että likaisten vaatteiden kanssa pitää laittaa enemmän pyykinpesuainetta, se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Liika pyykinpesuaine ei lähde vaatteista pesukoneessa, vaan jää vaatteisiin. Tällöin pyykinpesuaineen kemikaalit pääsevät iholle ärsyttämään sitä.

Vaatteiden oikeaoppinen peseminen oikealla annostuksella pidentää myös vaatteiden ikää.

Erilaiset Kemikaalit Pyykinpesussa

Pyykinpesuaineet valmistetaan erilaisista kemikaaleista. Osa kemikaaleista on luonnollisia, osa synteettisiä. Me ALLEGROLLA pyrimme aina pitämään pyykinpesuainereseptimme mahdollisimman vähän luontoa, eläimiä ja ihmisiä kuormittavana. Miksi muotoilemme asian näin? Siksi, että koskaan emme voi olla varma millaista tietoa uudet tutkimustulokset tuovat mukanaan.

Me olemme kuitenkin sitoutuneita tarvittaessa muuttamaan reseptejämme, mikäli käyttämiemme ainesosien joukosta löytyy uusien tutkimustulosten valossa jotakin haitallista. Jotakin tuotteemme pohjasta kertoo kuitenkin myös se, että 20-vuotisen historiamme aikana, emme ole vielä joutuneet kertaakaan muuttamaan reseptiämme.

Hajusteet

Pyykinpesuaineiden ja huuhteluaineiden tuoksut ovat usein yhdistelmä erilaisia kemikaaleja, joilla haluttu tuoksu saadaan aikaiseksi. Nämä tuoksut aiheuttavat monille herkille ja hajusteisiin tottumattomille myös ärsytystä esimerkiksi nenän limakalvojen kirvelyä.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä hajusteita. Ne pesevät pyykin aidosti raikkaaksi ja puhtaaksi.

Valkaisuaineet

Jatkuvasti käytettäessä valkaisuaineet haalistavat pyykkiä, siksi ALLEGRO pyykinpesuaineissa ei ole valkaisuainetta. Jokaisen 8kg pakkauksen mukana toimitetaan kuitenkin ALLEGRO Pesuntehostaja, joka toimii samalla myös valkaisuaineena. Pesuntehostajassamme on käytössä happeen perustuva valkaisu, aineena natriumperkarbonaatti, joka käytössä hajoaa valkaisevaksi hapeksi, vedeksi ja soodaksi.

Optiset Kirkasteet

Optisia kirkasteita käytetään pyykinpesuaineissa saamaan vaatteet näyttämään kirkkaammilta. Optiset kirkasteet toimivat niin, että niiden molekyylien elektronit pystyvät muuntamaan auringon ultraviolettisäteilyn näkyväksi valkoiseksi valoksi. Optisia kirkasteita ovat mm. DASC-4 ja disodium distyrylpibhenyl disulfonate.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä optisia kirkasteita.

Säilöntäaineet

Säilöntäaineet sekä väriensuoja-aineet ovat käytössä erityisesti nestemäisissä pyykinpesuaineissa. Niiden tehtävä on estää homeiden ja bakteerien kasvu. Yksi monissa usein käytetty säilöntäaine on Methylisothiazolinone (Suom. Metyyli-isotiatsolinoni. Sen on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan allergioita. Tällä hetkellä methylisothiazolinone on kielletty kaikessa iholle jätettävässä kosmetiikassa.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä säilöntäaineita tai värinsuoja-aineita.

Tensidit

Tensidit ovat pyykinpesuaineen pesevät osat, niiden tehtävänä on siis irrottaa lika tekstiileistä. Tensidit alentavat veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee kosteuttamaan tekstiilit paremmin ja näin ollen helpottaa lian irrotusta.

ALLEGRO pyykinpesuaineissa käytetään Ionisia tensidejä.

Fosfaatti

Fosfaatin tehtävä pyykinpesuaineessa on pehmentää vesi, jotta pesuaine toimisi halutulla tavalla. Vuonna 2013 EU rajoitti fosfaatin käyttöä pyykinpesuaineissa, koska sen havaittiin aiehuttavan vesistöjen rehevöitymistä ja näin heikentävän pintaveden laatua.

ALLEGRO Plus, Eko, Classic ja Työvaatepesu 3 eivät sisällä lainkaan fosfaattia. Vain ammatitkäyttöön tarkoitettu ALLEGRO Pro sisältää pienen, sallitun määrän fosfaattia.

Zeoliitti

Zeoliitti on savenkaltainen, synteettiesti valmistettu aina, joka on korvannut fosfaatin veden pehmentäjänä.

Zeoliitti saattaa aiheuttaa pyykkien pölisemistä sekä laikukkuutta. Zeoliitti kerääntyy ajan myötä pyykinpesukoneeseen, tukkien pyykinpesukoneen vastukset ja rikkoen pesukoneen, pahimmassa tapauksessa zeoliitti saattaa aiheuttaa jopa palovaaran.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä zeoliittia.

Uusien Vaatteiden Kemikaalit

Uudet vaatteet kannattaa aina pestä ennen käyttöönottoa. Olipa kyse sitten vuodevaatteista tai vaatteista, kannattaa niiden kemikaalien kanssa olla tarkkana, sillä ne ovat ihollasi ympäri vuorokauden. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää urheiluvaatteisiin, sillä hikoillessa ihosi on entistä vastaanottavaisempi vaatteissa oleville kemikaaleille.

Vaatteissa usein löytyviä kemikaaleja ovat mm. formaldehydia (aiheuttaa syöpää), kromiyhdisteitä, antimikrobisia aineita kuten biosideja sekä väriaineita. Lisäksi monissa meriteitse Eurooppaan tulleissa vaatteissa on homeenestoaineita, jotka suojaavat tekstiileitä kosteissa meriolosuhteissa.

Jos haluat pelata varman päälle tilaamiesi vaatteiden kanssa, kannattaa suosia Öko-tex -Sertifioituja vaatteita. Öko-tex-standardi 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka on kehitetty jo vuonna 1992. Standardi rajoittaa haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä. Riippumattomien tutkimuslaitosten testeissä vaatteista tutkitaan formaldehydi-pitoisuus, pH-arvo, klooriyhdisteiden, liukoisten raskasmetallien ja torjunta-aineiden määrä lisäksi tarkistetaan säilöntäaineet, kuten pentakloorifenoli, tetrakloorifenoli sekä allergisoivat ja karsinogeeniset väriaineet.

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Kihomadot ja pyykinpesu

Kihomadot ja Pyykinpesu

Kihomadot ja pyykinpesu, miten päästä eroon kihomadoista ja pestä vaatteet huolellisesti. Kihomadot ovat ärsyttäviä vieraita lapsiperheissä. 70-luvulla kihomatolääkkeiden mainokset hävisivät ongelman harvinaistuttua, mutta nykyään päiväkodin

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.