Mitä on Methylisothiazolinone?

Mitä on Methylisothiazolinone

Methylisothiazolinone (MIT tai MI), Suomeksi Metyyli-isotiatsolinoni, on säilöntäaine, jota käytetään esimerkiksi kosmetikkatuotteissa sekä nestemäisissä pyykinpesuaineissa. Methylisothiazolinonea on mahdollista käyttää yksin, tai yhdessä MCI:n (Methylchloroisothiazolinone) kanssa. MCI on tunnettu myös nimellä Kathon CG, jonka on tiedetty aiheuttavan allergiaa jo 80-luvulta lähtien.

Methylisothiazolinone on tutkimuksissa havaittu sekä allergeeniksi, että sytoksiksi. Allergeenit aiheuttavat nimensäkin mukaan allergiaa. Sytoksit puolestaan tuhoavat soluja. Siksi esimerkiksi syöpäsoluja tuhoavia hoitoja kutsutaan sytoksihoidoiksi.

Säilöntäaineiden tarkoitus on estää mikrobikasvua tuotteissa. Ne ovat siis käytännössä homeenestoaineita. MIT:tä on käytetty monissa tuotteissa vuosia. Sen on kuitenkin havaittu aiheuttavan esimerkiksi viivästynyttä allergista kosketusihottumaa, jo pieninäkin pitoisuuksina.

Methylisothiazolinonelle herkistyneiden määrä on viime vuosina yleistynyt, sillä se on korvannut useassa tuotteessa ennen säilöntäaineena käytetyt parabeenit.

Cosmetics Europe on antanut oman suosituksensa Methylisothiazolinonen käytön lopettamiseksi iholle jätettävästä kosmetiikasta ja kosteuspyyhkeistä jo vuonna 2013. EU alkoi valmistella uutta asetusta heti Cosmetics Europen suosituksen jälkeen. Nykyisen EU:n kosmetiikka-asetuksen (1003/2014/EU) mukaan Methylisothiazolinonea saa 12.2.2017 lähtien käyttää säilöntäaineena ainoastaan iholta poishuudeltavissa kosmetiikkatuotteissa ja niissäkin sen maksimipitoisuus on 0,0015%

Allergisten ja herkkien kuluttajien suositellaan välttävän MIT:tä ja MCI:tä sisältävien tuottieden käyttöä. Tieto siitä, sisältääkö tuote MIT:tä tai MCI:tä löytyy tuotteen ainesosaluettelosta. Huolimatta siitä mistä Euroopan maasta tuote on ostettu, löytyy MIT Methylisothiazolinone -nimellä ja MCI Methylchloroisothiazolinone -nimellä tuotteen sisällysluettelosta.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä MIT:tä, MCI:tä tai muitakaan säilöntäaineita. MI ei ole ainoa pyykinipesuaineissa ja kosmetiikassa vältettävä kemikaali, lue pidempi listauksemme pyykinpesuaineiden kemikaaleista.

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Methylisothiazolinone
http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/ajankohtaista/2017/01/sailontaaine-methylisothiazolinone-kielletyksi-iholle-jatettavassa-kosmetiikassa/
https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/mi-ja-mci/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32014R1003
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0536.1986.tb01338.x

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Pyykinpesu Käsin Ohje

Pyykinpesu Käsin

Pyykinpesu käsin, eli ns. ”nyrkkipyykki” on nykyään harvinaista. Lähes kaikki vaatteet voi pestä vähintään pesukoneen hellimmällä ohjelmalla ja loput viedään usein pesulaan. Pyykinpesu käsin voi

LUE LISÄÄ »
Kevätsiivous

Kevätsiivous

Kevätsiivous tuo kevään kotiin. Kevään tullessa aurinko alkaa paistaa pidempään ja kirkkaammin, linnut sirkuttavat ja mielen täyttää keväinen fiilis. Tuon keväisen fiiliksen voi tuoda kotiin

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.