Mitä on Methylisothiazolinone?

Mitä on Methylisothiazolinone

Methylisothiazolinone (MIT tai MI), Suomeksi Metyyli-isotiatsolinoni, on säilöntäaine, jota käytetään esimerkiksi kosmetikkatuotteissa sekä nestemäisissä pyykinpesuaineissa. Methylisothiazolinonea on mahdollista käyttää yksin, tai yhdessä MCI:n (Methylchloroisothiazolinone) kanssa. MCI on tunnettu myös nimellä Kathon CG, jonka on tiedetty aiheuttavan allergiaa jo 80-luvulta lähtien.

Methylisothiazolinone on tutkimuksissa havaittu sekä allergeeniksi, että sytoksiksi. Allergeenit aiheuttavat nimensäkin mukaan allergiaa. Sytoksit puolestaan tuhoavat soluja. Siksi esimerkiksi syöpäsoluja tuhoavia hoitoja kutsutaan sytoksihoidoiksi.

Säilöntäaineiden tarkoitus on estää mikrobikasvua tuotteissa. Ne ovat siis käytännössä homeenestoaineita. MIT:tä on käytetty monissa tuotteissa vuosia. Sen on kuitenkin havaittu aiheuttavan esimerkiksi viivästynyttä allergista kosketusihottumaa, jo pieninäkin pitoisuuksina.

Methylisothiazolinonelle herkistyneiden määrä on viime vuosina yleistynyt, sillä se on korvannut useassa tuotteessa ennen säilöntäaineena käytetyt parabeenit.

Cosmetics Europe on antanut oman suosituksensa Methylisothiazolinonen käytön lopettamiseksi iholle jätettävästä kosmetiikasta ja kosteuspyyhkeistä jo vuonna 2013. EU alkoi valmistella uutta asetusta heti Cosmetics Europen suosituksen jälkeen. Nykyisen EU:n kosmetiikka-asetuksen (1003/2014/EU) mukaan Methylisothiazolinonea saa 12.2.2017 lähtien käyttää säilöntäaineena ainoastaan iholta poishuudeltavissa kosmetiikkatuotteissa ja niissäkin sen maksimipitoisuus on 0,0015%

Allergisten ja herkkien kuluttajien suositellaan välttävän MIT:tä ja MCI:tä sisältävien tuottieden käyttöä. Tieto siitä, sisältääkö tuote MIT:tä tai MCI:tä löytyy tuotteen ainesosaluettelosta. Huolimatta siitä mistä Euroopan maasta tuote on ostettu, löytyy MIT Methylisothiazolinone -nimellä ja MCI Methylchloroisothiazolinone -nimellä tuotteen sisällysluettelosta.

ALLEGRO pyykinpesuaineet eivät sisällä MIT:tä, MCI:tä tai muitakaan säilöntäaineita. MI ei ole ainoa pyykinipesuaineissa ja kosmetiikassa vältettävä kemikaali, lue pidempi listauksemme pyykinpesuaineiden kemikaaleista.

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Methylisothiazolinone
http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/ajankohtaista/2017/01/sailontaaine-methylisothiazolinone-kielletyksi-iholle-jatettavassa-kosmetiikassa/
https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/mi-ja-mci/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32014R1003
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0536.1986.tb01338.x

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa Linkdinissä
Share on pinterest
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Punaisia Pisteitä Iholla

Punaisia Pisteitä Iholla

Moni ihmettelee punaisia pisteitä iholla, etenkin talvisin. Aiehuttajia sille, miksi punaisia läiskiä iholla näkyy on useita. Yksi niistä ovat erilaiset kemikaaleista, kuten pesuaineesta johtuvat ihoallergiat.

LUE LISÄÄ »
huuhteluaineen käyttö pyykinpesussa

Huuhteluaineen Käyttö Pyykinpesussa

Huuhteluainetta voidaan tietyssä mielessä verrata hiustenhoitoaineeseen. Molempien tehtävä on raikastaa ja suojella. Huuhteluaine auttaa vaatteitasi pitämään alkuperäisen joustavuutensa, sekä näyttämään ja tuntumaan uusilta pidempään. Mihin

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.