Muovin Kierrätys – Miksi Kierrättää?

Muovin Kierrätys

Muovin kierrätys on erittäin tärkeää, eikä sitä voi koskaan korostaa liikaa. Muovi on erittäin hyvä pakkausmateriaali ja oikein käytettynä (kierrätettynä) se myös pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Muovin hyviin ominaisuuksiin kuuluu mm. sen keveys. Pakkausten keveys puolestaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä tuotteiden kuljetuksessa. Se on myös hyvin hygieeninen tapa pakata esimerkiksi ruokaa tai vettä. Muovin ehkä hienoin ominaisuus on kuitenkin se, että se voidaan kierrättää ja uusiokäyttää lukuisia kertoja. Mitkään näistä hyvistä asioista eivät kuitenkaan tapahdu, ellemme kierrätä kotona ja työpaikoilla avaamiamme muovipakkauksia.

Muovin huonoja puolia on puolestaan se, että luontoon heitettynä se kuormittaa ympäristöä todella paljon. Ojaan heitetyllä muovipussilla kestää hajota luonnossa noin 100 vuotta ja muovipullolla puolestaan noin 1000 vuotta. Muovipullo siis kuormittaa luontoa yhtä pitkään, kuin esimerkiksi paristo tai alumiininen juomatölkki.

Erilaiset Muovin Valmistusmateriaalit

Perinteisesti muovi on valmistettu fossiilisista raaka-aineista, mutta nykyään muovia voidaan valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista. Uusiutuvia muovin raaka-aineita ovat mm. selluloosa, tärkkelys, vilja ja sokeri.

Uusiutuvista raaka-aineista valmistetut muovit ovat vasta noin 0,4% koko maailman muovituotannosta, mutta se kasvaa vuosittain. Biomuovit voidaan jakaa kahteen erilaiseen kategoriaan.

  • Biopohjaiset muovit on valmistettu joko osittain, tai kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, mutta eivät ole biohajoavia
  • Biohajoavat ovat muoveja, jotka mikro-organismit pystyvät hajottamaan vedeksi, hiilidioksidiksi (tai metaaniksi) sekä biomassaksi.

Mitkä Muovit Voi Kierrättää?

Lähes kaikki kotitalouden muovijätteet voi kierrättää. Kunnallisiin muovinkierrätyslaatikoihin voi laittaa kotitalouden puhtaat tyhjät ja kuivat muovipakkaukset. Näin varmistetaan, että kierrätettävä muovi on käyttökelpoista, eivätkä kierrätyslaatikot ala haista. Helpoiten esimerkiksi jugurttipurkit ja voirasiat peset tiskikoneessa. Liha-, juusto- ja leikkelepakkaukset sekä muut ohutta muovia olevat pakkaukset voi huuhdella vedellä.

Muovin kierrätykseen Saa Laittaa:

  • Elintarvikkeiden muoviset pakkauksen, kuten jugurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • Pesuaine- (myös Allegro pakkaukset), shampoo- ja saippuapakkaukset
  • Muovipullot, -kanisterit, ja purkit (mieluiten litistettynä)
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Muovin kierrätykseen Ei Saa Laittaa:

  • Likaisia muovipakkauksia ja sekajätettä
  • PVC-pakkauksia
  • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia
Muovipakkausten Kierrätysohje
Muovipakkausten Kierrätysohje

PVC-Muovi Ei Sovellu Kierrätykseen

Huomioitavaa on, että muovin kierrätykseen ei saa viedä PVC-muovia, sillä se haittaa kierrätystä. Sen huomaa helposti PVC 03 -merkistä. PVC-muovia ovat esimerkiksi CD-levyjen kannet ja pressut.

PVC-muovia ei saa myöskään polttaa, sillä se sisältää klooria, josta palaessa muodostuu kloorivetyä ja edelleen suolahappoa. Suolahappo puolestaan syövyttää hormeja. Lisäksi PCV-muovi tuottaa palaessaan suuren määrän savua.

Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Vinkki: Täytä tyhjä Allegro -pakkaus puhtailla ja kuivilla muovipakkauksilla. Se on kätevä kantaa kahvastaan muovin kierrätykseen!

Rinki Ekopisteiden karttahausta löydät kätevästi lähimmän muovin kierrätyspisteen.

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Pyykkien kuivatus ulkona

Pyykkien kuivatus ulkona

Pyykkien kuivatus ulkona on tietenkin aina se ensisijainen vaihtoehto, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällaisia poikkeuksia on esimerkiksi siitepöly- ja katupölykausi keväällä. Pyykkien kuivatus

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.