Joulutahrat & tahranpoisto: 4 vinkkiä vaikeille tahroille

Joulutahrat ja tahranpoisto, loppuvuoden juhlissa voi usein tapahtua vahinkoja. Viinilasi kaatuu, kinkkurasvat roiskahtavat rinnuksille, steariinia putoaa pöydälle. Vaikeatkin tahrat ovat kuitenkin usein helposti poistetettavissa, kun vain tietää oikeat niksit. Älä anna rasvaisen pöytäliinan lannistaa alkavaa vuottasi!

Tahranpoisto on usein osa juhlien jälkeistä elämää. Jouluna ja uutena vuotena nautitaan hyvästä ruuasta ja yhdessäolosta ystävien sekä perheen kanssa. Etenkin lapsille ja toki myös meille aikuisille, voi juhlaruokia nauttiessa käydä vahinkoja. Viinilasi läikähtää pöydälle, kinkkurasvaa roiskahtaa rinnuksille, kynttilästä putoaa steariinia pöytäliinalle jne. 

Vaikeatkin tahrat ovat kuitenkin usein helposti poistetettavissa, kun vain tietää oikeat niksit. Älä siis anna rasvaisen pöytäliinan lannistaa alkavaa vuottasi, lue alta miten saat sen puhtaaksi.

Sappisappua on tahranpoiston moniottelija

Sappisaippua on monelle tuttu ja tehokas tahranpoistaja. Sappisaippua valmistetaan härän sappinesteestä, joka toimii erittäin voimakkaana entsyyminä, puhdistaen likaa laidasta laitaan. Erityisen hyvin sappisaippua tehoaa hankaliin tahroihin, kuten rasvaläikkiin. Mikäli joulukinkusta on roiskahtanut rasvaa rinnuksille, on sappisaippua tehokas ja luonnollinen ratkaisu! 

Rasvatahran poisto

Pikaiseen, pienen rasvatahran poistoon tarvitset sappisaippuaa, mikrokuituliinan ja talouspaperia. Aloita kostuttamalla mikrokuituliina ja hiero siihen sappisaippuaa. Sen jälkeen voit hieroa liinaa kostutettuun tahraan ja antaa sen vaikuttaa tovin. Aseta lopuksi pestävän kankaan sisäpuolelle imukykyistä talouspaperia tai vastaavaa ja painele puhtaalla vedellä kostutetulla liinalla tahraista aluetta, näin huuhtelet sappisaippuan rippeet pois. Varmistathan myös ennen käyttöä, ettei mikrokuituliinasta irtoa väriä vaatteisiin. Jos olet epävarma värin irtoamisesta, kannattaa ensin kokeilla käsitellä huomaamatonta kohtaa vaatteessa kuten esimerkiksi paidan helman taitosta sisäpuolelta.

joulutahrat tahranpoisto 4 vinkkia vaikeille tahroille orig

Isompaan rasvatahraan voit hieroa suoraan sappisaippuaa, jonka jälkeen voit pestä tekstiilin pesuohjeiden mukaisesti pesukoneessa. Sappisaippuaa hieroessa kannattaa käyttää mikrokuituliinaa, sillä se auttaa sappisaippuaa imeytymään syvemmälle pestävän tekstiilin kuituihin.

Sinappitahran poisto

Sinappitahroiltakaan ei välttämättä jouluna välty. Niiden puhdistamiseen sappisaippua on myös omiaan. Toinen vaihtoehto, jos tahran puhdistus ei ole kiireellistä, on pesuntehostajan käyttäminen pyykinpesun yhteydessä. Pesuntehostajaa laitetaan noin ruokalusikallinen rumpuun pyykkikoneen täytön yhteydessä. Sappisaippua ja pesuntehostaja toimivat myös hienosti yhdessä. Sappisaippuaa voi ensin hieroa kostutetun tahran päälle, jonka jälkeen tekstiili laitetaan pesukoneeseen yhdessä pesuntehostajan kanssa – ja puhdasta tulee. Tämä niksi toimii myös monien muiden tahrojen puhdistamisessa! 

Steariinin poisto

Harvat asiat luovat yhtä lämmintä tunnelmaa, kuin pimenevässä talvi-illassa rauhaisasti palavat kynttilät. Valitettavasti steariinikin on tavallinen tahraaja, joka usein jättää rumat jäljet pöytäliinoille. Onneksi tähänkin klassiseen vaivaan löytyy ratkaisu. Ensimmäinen askel on antaa steariinin kuivua, minkä jälkeen se on helppo raaputtaa pois. Raaputtamisen jälkeen steariinista jää rasvatahra, joka kannattaa silittää talouspaperiin. Silitä siis pöytäliinaa silityslaudalla, talouspaperin päällä, jolloin pöytäliinan ja silityslaudan välissä oleva talouspaperi imee rasvatahran itseensä. Tämän jälkeen tekstiilin voi pestä noudattamalla normaaleja pesuohjeita, ja jos tahra on sitkeän oloinen, sen voi ennen pesua käsitellä sappisaippualla ja pestessä käyttää pesuntehostajaa.

tahranpoisto steariinin poisto kynttila4 original orig

Viinitahran poisto

Viinitahran, erityisesti punaviinitahran poisto on ehkä yksi ongelmallisimmista tahroista, joita juhlissa voi tulla. Viinitahra ei kuitenkaan ole pöytäliinan loppu, sillä sen poistamiseen on olemassa useitakin vinkkejä. Yleisin tapa poistaa viinitahra on aluksi hieroa tahraa suolalla tai laimentaa sitä kivennäisvedelä. Suolaa kannattaa hieroa tahraan mahdollisimman nopeasti, kun tahra on vielä kostea, sillä suola imee punaviiniä itseensä kankaalta. Pese tekstiili lopuksi valkaisuainetta sisältävällä pesuntehostajalla ja pyykinpesuaineella. Uskaliaimmat voivat myös kokeilla nopeana kikkana kaataa punaviinitahran päälle valkoviiniä.

joulutahrat tahranpoisto viinitahra orig

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Norovirus & pyykinpesu

Norovirus & Pyykinpesu

Norovirus & pyykinpesu: käsihygienia on erityisen tärkeää, mutta myös vaatteiden ja petivaatteiden pesuun kannattaa kiinnittää huomiota. Norovirus on etenkin kevättalvesta esiintyvä virus, joka aiheuttaa vatsatautia.

LUE LISÄÄ »
Kemikaalit Pyykinpesussa

Kemikaalit Pyykinpesussa

Kemikaalit pyykinpesussa ja niiden käyttö kosmetiikassa, pesuaineissa, pyykinpesuaineissa, pakkausmateriaaleissa, astioissa ja monissa muissa päivittäisissä tuotteissa ja tavaroissa, on vihdoin nostanut päätään myös Suomen medioissa. On

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.