Kesä on kauneimmillaan ja luonto kutsuu, ethän unohda retkeilyvaatteiden huoltoa?

Löytyikö purjehdustakki märkänä, haisevana myttynä muovikassista tai juhannuksena kadonneet Gore-Tex vaatteesi likaisina rinkan pohjalta. Ei hätää, meillä on keinot häätää hajut retkeily ja ulkoiluvaateistasi ja shortseistasi.

Retkeilyvaatteiden peseminen saattaa toki hieman pelottaa – toivottavasti en pilaa takkiani pesemällä sitä! Useimpia ulkoiluvaatteita voi ja tuleekin pestä ja huoltaa – kunhan sen tekee oikealla tavalla, ohjeiden mukaisesti.

Kalvovaatteet muodostuvat yleensä kolmesta eri kerroksesta: pintakankaasta, kalvosta sekä vuoresta. Vedenpitävän kankaan pintakankaassa on pikkuriikkisiä huokosia, jotka toimivat siten, että kangas hylkii vettä, mutta päästää samalla kosteuden ulos, jotta kangas hengittäisi. Tämän takia onkin tärkeää pestä vaatetta, jotta nämä huokoset pysyisivät avonaisina. Vuori suojaa kalvoa sisältäpäin ja lisää käyttömukavuutta. Se taas altistuu eniten hielle ja hajuille.

Pesuvinkit kuorivaatteille:

  • Älä päästä vaatetta liian likaiseksi
  • Muista seurata pesuohjeita
  • Pese erillään muusta pyykistä, kuitenkin puolitäydessä koneessa
  • Valitse tarkoitukseen soveltuva pesuaine
  • Pese nurinpäin, vetoketjut ja tarranauhat kiinni
  • Älä käytä valkaisu- tai huuhteluainetta
  • Vältä linkoamista
  • Kuivata vaate narulla, tai kuivausrummussa (mikäli näin on merkitty vaatteen pesuohjeeseen!)

Kuorimateriaalit on hyvä käsitellä kankaalle sopivalla kyllästeaineella pesun jälkeen.

Tietyt puuvillasekoitteetkin voivat olla pintakäsiteltyjä ja vedenpitäviä, joten ole tarkkana pesuohjeiden kanssa näidenkin vaatteiden kanssa.

0508073p orig

Asiakkaidemme kokemusten mukaan paras konsti saada kassin pohjalle jääneet hikiset ja haisevat ulkoiluvaatteet hajuttomiksi ja raikkaiksi on seuraava: Laita vesiastiaan tai lavuaariin 30-40 asteista vettä ja sekoita siihen 1-2 rkl Allegro Plus, Allegro Classic tai Allegro Eko  pyykinpesuainetta. Laita ulkoiluvaatteesi vesiastiaan likoamaan 10 minuutiksi ja kaada liotusvesi pois, huuhtele vaate ja pese normaalisti vaatteen pesuohjeen mukaan haluamallasi Allegro pyykinpesuaineella koneessa tai käsin. Takaamme, että hien haju lähtee pois vahingoittamatta vaatteistasi. Huom! Mikäli vaatteen pesuohjeessa kielletään liottaminen, niin pidä vaatetta liotusvedessä vain pienen hetken ja puristele vaatetta veden alla, jotta hienhaju irtoaa veteen. Myös etikkaa ennen käyttäneet asiakkaamme pitävät tätä keinoa parempana hajunpoistajana.

Huom! Tarkista erityisesti kalvoilla varustetuissa vaatteissa, kuten Gore-Tex, DrymaxX, Reimatec, HyVent sekä Windstopper, pesuohjeesta onko liottaminen sallittua. Etenkin vanhan retkeilytakin hauras kalvo saattaa irtoilla ja murentua kuluessaan, jolloin pitkä liottaminen saattaa pahentaa asiaa ja heikentää saumojen liimauksia.

Kun Gore-Tex retkeilytakin tai housujen kalvo sitten ajan myötä lopulta haurastuu ja murenee, niin älä pese sitä enää pesukoneessa, sillä siitä irtoava, mureneva kalvo takertuu pesukoneen sisäseiniin ja lämpövastukseen jolloin se pahimmassa tapauksessa hajottaa pesukoneesi. Lisäksi irtoilevat kalvoripaleet tarttuvat pesukoneesi seinämiltä kaikkeen pesemääsi pyykkiin vielä pitkään retkeilytakin pesun jälkeenkin. Tästäkin syystä kannattaa huolehtia pesukoneen säännöllisestä puhdistuksesta Allegro koneenpuhdistajalla. Vedenpitävä kalvo ei siihen liukene, mutta irtoaa paremmin vastuksen ympäriltä ja koneen seinämiltä korkeassa lämpötilassa muun irtoavan lian myötä. Mikäli purua on niin paljon, että sitä vieläkin irtoilee koneesta pyykkiisi, niin toista käsittely uudella koneenpuhdistajalla ohjeen mukaan. 

Pintamateriaalien kyllästys

Kalvollisten kuorivaatteiden sekä Softshell-vaatteiden kyllästäminen on tärkeää niiden vedenpitävyyden ja käyttöiän kannalta. Hyvin huollettu vaate hylkii vettä, hengittää ja kestää pidempään. Kun huomaat, että vesi imeytyy kankaaseen sen sijaan, että se hylkisi sitä, on aika kyllästää pinta.

Kyllästysaineesta riippuen vaate voidaan kyllästää pesukoneeseen lisättävällä aineella, tai pesun jälkeen suihkuttamalla tai upottamalla se aineeseen. Kyllästysaine saattaa myös vaatia lämpökäsittelyä kotikeinoin, jotta aine aktivoituisi tai kiinnittyisi kankaaseen. Se onnistuu joko kuivauskaapissa tai vaikka saunan jälkilämmössä. Myös vanhan, jo vaatteessa olevan aineen voi aktivoida näin. Lue huolellisesti vaatteen kyllästysohje, toimi sen mukaisesti ja valitse sen mukaan oikea kyllästysaine.

0508076p orig

Kengät

Ulkoiluvaatteita huollettaessa ulkoilukengät jäävät usein unholaan – vaikka ne kengiksi ovat usein melko hintavia. Tavallisia kävelykenkiäkään ei välttämättä tule kummemmin huollettua, pientä pintapuhdistusta lukuun ottamatta.

Kenkiä puhdistaessa kannattaa muistaa, että ne tulee puhdistaa niin sisäpuolelta kuin ulkopuoleltakin. Tämä tarkoittaa pintojen puhdistamista ensin pehmeällä harjalla, sisäpohjallisen ja kengän tuulettamista ja tarvittaessa vedellä miedon pesuaineen kanssa puhdistamista. Liuota pieni määrä täysin veteen liukenevaa Allegro pesuainetta lämpimään veteen ja käytä puhdistuksessa apuna mikrokuituliinaa. Tämän prosessin jälkeen on hyvä lisätä kenkään vettähylkivää kyllästettä. Se ruiskutetaan noin 30cm etäisyydeltä ja auttaa pitämään jalkasi kuivana huonossakin kelissä. Mikäli ulkoilukengissäsi on nahkapintaa, kannattaa sitä huoltaa säännöllisesti, sillä muuten se kuivuu ja hapertuu. Tämä huoltaminen tapahtuu toistamalla edelliset vaiheet, minkä jälkeen voit poistaa kengännauhat ja valella nahkaosat ohuesti esimerkiksi mehiläisvahalla tai vesipohjaisella vahalla. Anna kenkien kuivua ja säilytä niitä kenkämuotteineen hyvin ilmastoidussa, kuivassa tilassa. Vahausprosessi kannattaa toistaa, kun kengät otetaan käyttöön, sillä nahka on todennäköisesti ehtinyt hieman kuivahtaa kuukausien aikana.

Pitämällä hyvää huolta arvokkaista varusteistasi kestävät ne kauemmin ja saat myös rahoillesi paremmin vastinetta. Siten ne myös toimivat niin kuin niiden kuuluukin – vedenpitävä takkisi pysyy kenkiesi lailla vedenpitävänä, ne eivät haise epämiellyttävälle ja kestävät käyttöä vielä monia vuosia!

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Pyykinpesuaine Urheiluvaatteille

Pyykinpesuaine Urheiluvaatteille

Mistä sopiva pyykinpesuaine urheiluvaatteille? Sitä moni miettii kaupassa pesuainehyllyjen välissä. Huuhteluaine ei ole hyväksi urheilutekstiileille, mutta mitä muuta pitäisi ottaa huomioon? Monelle, etenkin muiden perheenjäsenten

LUE LISÄÄ »
Pyykinpesu hiljaisuuden jälkeen

Pyykinpesu Hiljaisuuden Jälkeen

Pyykinpesu hiljaisuuden jälkeen, eli saako kerrostalossa pestä pyykkiä viellä myöhään illalla tai yöllä? Tämä askarruttaa varmamsti monia, sillä taloyhtiöiden järjestyssäännöt eivät ole aivan yksioikoiset. Sääntöjen

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.