Pöytäliinan Pesu

Pöytäliinan pesu

Pöytäliinoja on yleisesti ottaen kolmea erilaista: puuvillaiset, pellavaiset ja vahakankaiset. Jokaisella kankaalla pöytäliinan pesu vaatii omat niksinsä. Lisäksi aina kannattaa muistaa, että tahrat irtoavat parhaiten tuoreeltaan.

  • Punaviinitahrat: Ripottele kostean tahran päälle runsaasti suolaa, suola imee viiniä itseensä. Anna suolan vaikuttaa ja huuhtele kylmällä vedellä. Pese pesuohjeen mukaan.
  • Marjatahrat: Kostuta kuumalla vedellä ja hieraise tahrakohta sappisaippualla Pese pesuohjeen mukaan.
  • Rasvatahrat: Esikäsittele tahrakohta pesuntehostajalla tai sappisaippualla Pese pesuohjeen mukaan.
  • Steariinitahrat: Raaputa suurimmat steariinit varovasti pois pöytäliinalta. Aseta tahran kohdalle, pöytäliinan ala- ja yläpuolelle talouspaperia ja silitä varovasti talouspaperin päältä silitysraudalla. Pese pesuohjeen mukaan.
  • Kahvi- ja teetahrat: Esikäsittele tahrakohta pesuntehostajalla tai sappisaippualla Pese pesuohjeen mukaan.

Lisää pöytäliinan pesuohjeita ja vinkkejä löydät juhlatahrat -artikkelistamme.

Puuvillapöytäliinat

Puuvillapöytäliinaa voi olla haastava pestävä, sillä monet puuvillapöytäliinat suositella pestäväksi alle 60oC pesulämpötiloissa. Kannattaa siis kaupassa suosia puuvillapöytäliinoja, jotka voi pestä 60oC lämpöisessä pesussa, näin lika lähtee huomattavasti helpommin irti pöytäliinasta.

Puuvillapöytäliinat kannattaa pestä, varsinkin ensipesussa, erikseen sillä ne luovuttavat väriä pesussa. 

Pellavapöytäliinat

Pellavapöytäliinat ovat kotitalouksissa, etenkin arkikäytössä, hyvin harvinaisia. Pellavapöytäliinat voidaan kuitenkin pestä tavallisella pesukoneella kotioloissa.

Pellavapöytäliinan pesulämpötila kannattaa aina tarkistaa pesumerkinnöistä. Useimmiten pellavan pesuohje on 60oC kevyellä linkouksella.

Vahakangaspöytäliinat

Vahakangaspöytäliinat ovat arkikäytössä suosittuja, sillä ne ovat helppoja puhdistaa. Vahakangas ei ime itseensä kosteutta, joten usein puhdistukseen riittää pyyhkäisy kostealla rätillä. Pinttyneemmät liat voi pestä pois miedolla keittiönpuhdistusaineella.

100% vinyylistä valmistettuja tai PVC-päällysteisiä pöytäliinoja ei pestä pesukoneessa. Muista aina tarkistaa pesuohjeet liinan pesuohjemerkinnöistä.

Tekstiilivahakangaspöytäliinat

Tekstiilivahakangaspöytäliinat ovat tavallista tekstiiliä, jotka on pintakäsitelty kosteuttahylkivällä vahalla.

Tekstiilivahakankaat pestään aina pesuohjeen mukaisesti, useimminten 30oC lämpötilassa.

Muut Materiaalit

Sekoitemateriaaleista, kuten pellava+tekokuitu yhdistelmistä valmistetut pöytäliinat tulee aina pestä pesumerkintöjen mukaisesti. 

Pöytäliinan Suojaus

Joissakin ravintoloissa on pöytäliina suojattu lasilevyllä. Kotiolosuhteissa tämä ei välttämättä ole kovin käytännöllistä. Kotona voidaan käyttää esim. tabletteja lautasten alla sekä lasinalusia lasien alla. Lisäksi pöytäliina voidaan suojata tekstiilinsuoja-aineella, joka luo pöytäliinan päälle likaa hylkivän kalvon.

Varsinkin lapsiperheissä pöytäliina usein liikkuu pöydän päällä ruokailijoiden keskittyessä joskus johonkin muuhunkin, kuin syömiseen. Pöytäliinan voi kätevästi kiinnittää pöytäliinan kiinnitykseen tarkoitetuilla klipseillä, jolloin pöytäliina ei pääse liikkumaan.

Noudata aina tekstiilin pesumerkintöjen pesuohjeita.

Raikkainta pyykkiä ikinä - tai saat rahasi takaisin!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.

Piditkö artikkelista?

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa Linkdinissä
Share on pinterest
Jaa Pinterestissä

Kirjoittaja

Lue Myös

Mitä on Methylisothiazolinone

Mitä on Methylisothiazolinone?

Methylisothiazolinone (MIT tai MI), Suomeksi Metyyli-isotiatsolinoni, on säilöntäaine, jota käytetään esimerkiksi kosmetikkatuotteissa sekä nestemäisissä pyykinpesuaineissa. Methylisothiazolinonea on mahdollista käyttää yksin, tai yhdessä MCI:n (Methylchloroisothiazolinone) kanssa.

LUE LISÄÄ »
Mitä Maksaa Pyykinpesu

Mitä Maksaa Pyykinpesu?

Mitä maksaa pyykinpesu? Onko pyykinpesuaineella merkitystä ja kannattaako sittenkin vain kuskata pyykit pesulaan? Me selvitimme asian. Pyykinpesun hintaan vaikuttaa moni asia, ensimmäiseksi tulee tietenkin mieleen

LUE LISÄÄ »
Pyykinpesuaine Urheiluvaatteille

Pyykinpesuaine Urheiluvaatteille

Mistä sopiva pyykinpesuaine urheiluvaatteille? Sitä moni miettii kaupassa pesuainehyllyjen välissä. Huuhteluaine ei ole hyväksi urheilutekstiileille, mutta mitä muuta pitäisi ottaa huomioon? Monelle, etenkin muiden perheenjäsenten

LUE LISÄÄ »

Kommentoi artikkelia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vähennä kemikaalikuormaasi - Kokeile ALLEGROA!

ALLEGRO pyykinpesuaine on erityisen sopiva allergisten, kutiavien, atoopikkojen, astmaatikkojen, sekä lasten pyykkiin. Allegro pesee pyykin puhtaaksi ja hajusteettoman raikkaaksi ihoa ärsyttämättä, se soveltuu erityisen hyvin myös kestovaippojen pesuun.